“Foc als papers”

by | oct. 26, 2023 | agricultura, bestiar, extensiu, mon rural, ramaderia, sector primàri

El grup de @Ramaderes.cat ha engegat recentment la campanya de denúncia i reivindicació “Foc als papers”. Amb aquesta campanya difosa per xarxes socials donen a conèixer la càrrega burocràtica a la qual està sotmès el sector ramader a Catalunya.

Al llarg de més de quaranta pàgines es detallen i descriuen un per un dels “despropòsits burocràtics” als que s’enfronta diàriament qualsevol explotació ramadera catalana.

S’hi detallen des dels passos necessaris per posar en funcionament una petita explotació com tots els requisits que s’han de complir per a poder-la mantenir en funcionament. A aquesta càrrega administrativa s’hi afegeixen uns costos fixos associats d’uns 5.000 € anuals que comprometen encara més la viabilitat econòmica (i també personal) de molts projectes clau per al manteniment del territori i del món rural.

Aquest document doncs, busca treure a la llum un seguit de problemàtiques sovint ignorades i menystingudes a les que cal mirar, analitzar detingudament i proposar alternatives realistes per tal d’eliminar “la sobrecàrrega burocràtica, els tràmits per duplicat i els tràmits innecessaris“.

Podeu consultar el document sencer fent clic al següent  enllaç.

Per acabar, recordem que en aquest mateix text les ramaderes manifesten que “no és un document fet per professionals, sinó elaborat entre hores de pastura, de corral, de tasques domèstiques, d’atendre persones a càrrec. No ha estat fet a base d’una amplia bibliografia, sinó de les nostres pròpies experiències i memòria. És per això que pot tenir errors i imprecisions, i que no és l’únic document que haureu de mirar si voleu iniciar una activitat ramadera, però sí que podem afirmar que és un recull de passos burocràtics relacionats amb tots els òrgans i departaments i agències que ens regulen, que mai, fins ara, havia fet ningú, ni cap administració, ni cap sindicat. Ja no podrà dir ningú que no té la imatge completa”.