Biblioteca: llibre “Cows Save the Planet”

by | maig 16, 2023 | biblioteca

Al llibre “Cows Save the Planet,” la periodista Judith D. Schwartz ens ofereix una perspectiva refrescant sobre com el sòl pot ser la solució a molts dels problemes ambientals, econòmics i socials que ens afecten.

Schwartz ens fa prendre consciència respecte moltes de les crisis actuals. Com ara el canvi climàtic, la desertificació, la pèrdua de biodiversitat, les sequeres, les inundacions, els incendis forestals, la pobresa rural, la desnutrició i l’obesitat, hi ha alternatives positives a la degradació i la devastació que sovint experimentem.

A través recerca basada en idees de pensadors visionaris, científics rebels i denunciants compromesos de tot el món, Schwartz qüestiona molts dels conceptes convencionals sobre el canvi climàtic i altres problemes ambientals. Un exemple revelador és que el tracte amb el sòl pot ser tan perjudicial amb el pasturatge excessiu com amb el pasturatge insuficient, i com determinats paisatges, com les praderies, requereixen pertorbacions periòdiques per prosperar. A més, ens recorda l’importància de l’aigua del sòl, coneguda com a “aigua verda,” en la regulació de la temperatura i com la major part del diòxid de carboni a l’atmosfera prové de l’agricultura. La devolució de carboni al sòl no només redueix els nivells de diòxid de carboni, sinó que també millora la fertilitat del mateix.

Cows Save the Planet” no només ens introdueix en el paper crític del sòl en la nostra ecologia i economia, sinó que també ens insta a prendre acció. És una lectura imprescindible per a aquells preocupats pel medi ambient i ofereix una visió esperançadora i positiva davant les notícies sovint descoratjadores que envolten les qüestions ecològiques.

Aquest llibre ens recorda que el sòl pot ser la clau per afrontar els reptes actuals i futurs, oferint solucions que poden canviar el curs de les coses en un món que necessita desesperadament un canvi.